25-26/11/2017: 12de Dag van de Oude Geuze

De Lambikstoempers vzw en het Streekproductencentrum Halle nodigen u uit op hun

Dag van de Oude Geuze 2017

12de Dag van de Oude Geuze

op zaterdag 25 en zondag 26 november 2017 in het Streekproductencentrum Halle

Het is reeds voor de 12de maal dat we de handen in mekaar slaan, dit is stilaan een traditie geworden, naar jaarlijkse gewoonte om op het einde van het jaar een proeverij te organiseren met Streekproducten, ook de ideale gelegenheid om ideeën te komen opdoen voor het eindejaar.

Dit jaar hebben we in het Streekproducten Centrum 2 gasten uitgenodigd:

  • Sven Deman van WHERE BEER MEETS CHOCOLATE gespecialiseerd in het combineren van chocolade & bier tijdens de opendeur kan je de bier en chocolade proeven. Dit leid tot een verassende samensmelting van 2 verschillende producten.
  • Johan Pevernagie van MATERIA GIN zal de bezoekers kennis laten maken met zijn 4 smaken van verschillende gins en de nodige uitleg geven over de combinaties met de verschillende tonics.
  • De streekproducten die wij in eigen huis produceren zullen natuurlijk ook geproefd kunnen worden dit jaar hebben wij als nieuwigheid de paté gemaakt van oude geuze & Kriek van 3 Fonteinen.

12de Dag van de Oude Geuze

Deze twaalfde editie vind plaats op zaterdag 25 en zondag 26 november 2017, in het bovenzaaltje van het Streekproductencentrum, Poststraat 3A te 1500 Halle.

Zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Vorig jaar vonden meer dan 650 geïnteresseerden, waaronder een groot aantal buitenlanders, de weg naar het Streekproductencentrum om de diverse smaak smaken van lambikbieren te (her)ontdekken!

Ook dit jaar zorgen wij voor een uitgebreide staalkaart van bieren van spontane gisting.
Bieren van volgende brouwerijen / stekerijen zullen te proeven zijn : Boon (Lembeek), Cantillon (Anderlecht), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Drie Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Rebecq), Timmermans (Itterbeek) en de Lambiek Fabriek (Ruisbroek).

Dag van de Oude Geuze 2015

Wij schenken enkel, dit tot groot jolijt van menig bierliefhebber, de echte Lambikbieren. Namelijk deze waar nog 100% lambik wordt gebruikt om OUDE GEUZE & OUDE KRIEK te bekomen en waar gebruik wordt gemaakt van de gistcellen die te vinden zijn in de lucht van de Zennevallei. Wij zijn dan ook trots dat wij het volledige assortiment van de 12 nog resterende Lambikbrouwerijen en -stekerijen én 1 nieuwkomer uit de regio op één locatie kunnen aanbieden.

Dit jaar krijgen de bezoekers ook weer de kans om een echte lambik, het basisbrouwsel van de geuze, te proeven. Wij voorzien een drietal lambikken, rechtstreeks aangevoerd uit de houten tonnen van de plaatselijke lambikbrouwers.

Naast de lambik schenken wij dus ook geuze, kriek, faro, frambozenbier, … en twee bieren die niet in het rijtje thuis horen: ons eigen Servaisbier, het naar aanleiding van het Servaisjaar gebrouwen bier van hoge gisting, een festivalbier met een laag alcoholgehalte van 6,5% vol. En de zwaardere variant, Servais Tripel. Ook koffie en frisdranken zijn te verkrijgen.

Dag van de Oude Geuze 2015

Alle bieren worden verkocht in proeverglazen van 15 cl. Hierdoor moet het mogelijk zijn om verscheidene van deze bieren te degusteren.

De inkom tot de Dag van de Geuze is GRATIS.

Primeurs & proevers

Zoals op voorgaande edities kan je op de Dag van de Oude Geuze een aantal speciale bieren en primeurs proeven. Zo kan je onder meer proeven van de GingerGueuze van Lindemans, Cuvée Lambikstoemper, Boon Black Label 1st Edition, Megablend 2013, …

Dag van de Oude Geuze 2015

Voor ons traditioneel geworden “proefplankje” kozen we dit jaar om de Vat-reeks van brouwerij Boon in de kijker te zetten. Zo serveren we met plezier de Vat-bieren nrs. 91, 92, 108, 109 en 110 op ons plankje. Dit proeverplankje werd speciaal ontworpen om de bezoeker in staat te stellen 5 glaasjes tegelijk te bestellen en zo een tocht te ondernemen door een boeiend smaaklandschap !

Gouden Lambikstoemper

De Lambikstoempers vzw wil de lambikbieren jaarlijks nog eens extra in de kijker zetten door de uitreiking van De Gouden Lambikstoemper.
De eerste Gouden Lambikstoemper ging in 2010 naar De Heeren van Liedekercke, de tweede naar Kaf’eko in Halle, de derde naar Boelekewis in Huizingen, de vierde naar De Zwaan in Dworp, de vijfde naar ’t Antwaerps Bierhuyske in Antwerpen, de zesde, uitzonderlijk naar het Streekproductencentrum in Halle en vorig jaar mochten de uitbaters van ’t Parlement hun Gouden Lambikstoemper komen afhalen.

Aan de hand van een ondertussen indrukwekkende lijst van horecazaken en een aantal criteria (die opgesteld zijn na vele uren besprekingen) en na anoniem plaatsbezoek aan de voorgestelde zaken zal De Lambikstoempers vzw op zondag 26 november 2017 om 15.00 uur voor de zevende maal zijn Gouden Lambikstoemper uitreiken aan de horecazaak die, in hun ogen, in 2017 het meeste aandacht besteed heeft aan de lambikbieren.

Wanne met Gouden Lambikstoemper

De Gouden Lambikstoemper is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Leo Lintermans! Iedereen kan doorlopend trouwens horecazaken voorstellen via onze website.

Maar kom eerst proeven van onze Pajottenlandse trots, op zaterdag 25 (10u-18u) en zondag 26 november 2017 (14u-18u) in het Streekproductencentrum Halle!

Dag van de Oude Geuze 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *