Over ons

Het ontstaan van De Lambikstoempers vzw

Bierproeversvereniging De Lambikstoempers is in het jaar ’99 van de vorige eeuw opgericht door een stel bierliefhebbers uit de streek van Halle in het Pajottenland. Op nationaal vlak bestond toen wel de (inmiddels ter ziele gegane) vzw Objectieve Bierproevers (OBP), die, naast haar rechtstreekse leden, lokale verenigingen verenigde.

In het hartje Pajottenland was er echter geen regionale bierproeversvereniging actief. De Lambikstoempers vullen deze leegte op.

De Lambikstoempers groepsfoto

De doelstellingen van De Lambikstoempers vzw

De Lambikstoempers zijn momenteel een lokale vereniging van de nieuwe nationale bierproeversvereniging Zythos vzw. Wij nemen ook in de eerste plaats de doelstellingen van Zythos over. In officiële bewoordingen wil dit zeggen: Het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur door:

 • het organiseren en/of stimuleren van projecten, van allerlei aard, die het kenbaar maken van de Belgische bieren en hun smaken bevorderen.
 • het aanklagen van onregelmatigheden ten overstaan van de consument.
 • het streven naar erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie.

Met andere woorden: Aan de hand van proeverijen, thema-avonden, brouwerijbezoeken, uitstappen en alles wat maar enigszins met bier te maken heeft, pogen wij op een losse en aangename, maar vooral objectieve manier wat nader in te gaan op de diverse aspecten van het bier. Het spreekt vanzelf dat we, gezien onze regio, speciale aandacht besteden aan de lambikbieren (Oude Geuze, Oude Kriek, Faro …) zonder hierbij andere biersoorten en -stijlen uit te sluiten.

Vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer ons!

Lambikstoempers glazen

Privacy (GDPR)

Uw persoonsgegevens worden door ons, De Lambikstoempers vzw (Stevens Dewaelplein 15 te 1502 Lembeek), verwerkt voor ledenbeheer, organisatie van en deelneming aan activiteiten, én om u op de hoogte te houden van onze activiteiten (direct marketing) op basis van de doelstellingen van onze vereniging, hierboven beschreven. Indien u niet wil dat wij uw gegevens verwerken met het oog op direct marketing, volstaat het ons dat mee te delen op lambikstoempers@zythos.be. Via dit e-mailadres kan u ook altijd vragen welke gegevens wij over u verwerken en ze verbeteren of laten wissen, of ze vragen over te dragen.

De persoonsgegevens waarvan hierboven sprake betreffen uitsluitend persoonlijke identiteitsgegevens zoals naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mail. Overige data (zoals geslacht, geboortedatum en/of -plaats, nationaliteit, rijksregisternummer) worden door ons niet bevraagd noch verzameld of gebruikt. Wij gebruiken de verzamelde gegevens ook alleen voor de doeleinden waarvoor we deze hebben verkregen en delen deze niet met derden, Zythos vzw uitgezonderd indien u hebt gekozen A-lid van De Lambikstoempers vzw te worden. Zythos vzw is de overkoepelende organisatie waar De Lambikstoempers vzw deel van uitmaakt en verantwoordelijk voor ondermeer uw lidmaatschap op het magazine De Zytholoog. Als B-lid worden uw persoonsgegevens gegarandeerd met geen andere partijen gedeeld, tenzij dit wettelijk verplicht en toegestaan is. Uw persoonsgegevens worden ook niet langer bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt dan wel op grond van de wet is vereist.

U heeft steeds het recht op inzage en recht op correctie of verwijdering van de persoonsgegeven welke wij van u ontvangen hebben. Bovenaan dit privacy statement staat hoe u contact met ons kan opnemen. Indien nodig kunt u bezwaar (verzet) maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens (of een deel hiervan) door ons of door één van onze verwerkers. Ook heeft u het recht om de door u verstrekte gegevens door ons te laten overdragen aan uzelf of in opdracht van u direct aan een andere partij. Wij kunnen u vragen om u te legitimeren voordat wij gehoor geven aan voornoemde verzoeken. Mocht u een klacht hebben over de verwerking van uw persoonsgegevens dan vragen wij u hierover direct contact met ons op te nemen. U heeft altijd het recht een klacht in te dienen bij de Privacy Commissie, dit is de toezichthoudende autoriteit op het gebied van privacy bescherming. De Lambikstoempers vzw kan zijn privacy statement wijzigen indien nodig. Van deze wijziging zullen we een aankondiging doen op onze website www.lambikstoempers.be.

Meer info over de Europese gegevens bescherming en/of GDPR-regels vindt u op de website van de Europese Commissie.

8 reacties

 1. Dag Lambikvrienden,

  Een typisch verhaal: grootvader vind oude flessen in z’n donkere kelder, met daarin waarschijnlijk lambiek, Geuze of oude kriek. Ik vermoed het laatste, gezien de roodachtige schijn. De flessen hebben geen etiket, noch zichtbare bedrukking op afsluiting of kurk.
  De flessen kunnen wel 50 jaar oud zijn. De mensen zijn momenteel woonachtig in Edegem, maar woonden vroeger in Sint-Katherina-Lombeek.
  Foto’s van de flessen zijn hier zichtbaar:
  https://drive.google.com/file/d/1vNf3VP9L0P5S81d4YZn-CTp6pyzNqgt8/view?usp=sharing
  https://drive.google.com/file/d/1YShj2ZzIguS1tGkiL3mNHBGNOsCVq8k8/view?usp=sharing

  Bestaat er een manier om te achterhalen wat er in deze flessen zit en hoe oud ze zijn?
  Er zou er eentje open mogen als het antwoord op de kurk te vinden is.

  Alvast bedankt voor jullie inspiratie!

  Mvg,

  Wouter

   1. Dag Kristof!
    Heb je misschien al wat informatie kunnen vergaren over de oude flessen?
    Alvast bedankt voor de moeite!

    Mvg,

    Wouter

    1. Beste Wouter,
     Sorry voor de laattijdige reactie.
     Als op de buitenkant geen aanwijzingen staan (wat bij oudere flessen normaal is) zit er maar één manier op en dat is een fles openen en hopen dat er op de zijkant van de kurk vermeldingen staan die verwijzen naar de brouwer /steker en eventueel brouw- of botteljaar.
     Met deze eventuele aanwezige verwijzingen kan dan verder gezocht worden naar info over de betreffende flessen.
     Uiteraard ben ik bereid om samen een fles open te trekken om dit onderzoek verder te zetten.
     In de hoop u hiermee voorlopig voldoende te informeren,
     vriendelijke groeten,
     Johan “Wanne” Madalijns,
     voorzitter De Lambikstoempers vzw.

 2. Beste,

  Voor een rondleiding wil ik een lambiekstoemper kopen.
  Ik vind dat nergens.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Ik woon in Strombeek

  beste groeten,

  Hendrik

 3. ik heb een bak bier gekregen met grote flessen gueuze gebrouwen met op het stopsel de vermelding 1975
  De eerste fles is prachtig van smaak maar de kurk brak middendoor met alleen de letters …nneke nog leesbaar.
  Op elke fles is nog het overblijfsel van een pluim te zien
  Weten jullie hier meer over?
  Grt.
  Bart
  Café de gouden leeuw Maldegem
  0475/391195.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *