NIEUW: 3 Fonteinen Zenne y Frontera lambiek

Het experimenteren met lambiek zit duidelijk in de lift. Na de SpontanBasil van Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) en de Green Walnut van stekerij Oud Beersel (Beersel) komt nu ook Armand De Belder van Brouwerij 3 Fonteinen (Beersel) met een ‘specialleke’ op de markt, in samenwerking met sommelier Andy De Brouwer van Restaurant Les Eleveurs (Halle).

Zenne y Frontera

Spaanse sherryvaten

Met trotst stelden zij recent hun Zenne y Frontera voor, een lambiek gerijpt op Spaanse sherryvaten. “Gedurende meer dan veertig jaar rustte in deze vaten authentieke Oloroso en PX sherry”, vertelt Andy op Nieuwsblad.be. “In mei 2012 ben ik deze vaten persoonlijk gaan selecteren. Armand Debelder stak er zijn vermaarde jonge lambiek op. Na nog eens een jaar rijpen, werd de assemblage gebotteld op 1 maart 2014, om dan nog eens anderhalf jaar op fles te rusten in de kelders van de brouwerij. Aan deze fles Zenne y Frontera is dus 3,5 jaar gewerkt.”

“Ongelooflijk hoe de volle aroma’s van de sherry en de kracht van de houten vaten een verfijnde toets geven aan het typisch geuzige karakter van dit bier. In het bier zit een toets van fruit, noten en een fris zurig complex dat optimaal tot zijn recht komt, als men de fles voorzichtig karaffeert. Ik had in mijn hoofd een idee van hoe de Zenne y Frontera zou kunnen smaken. Het resultaat is nog beter dan verwacht“, glundert Andy.

Vaste waarde

“Het is de allereerste keer dat de traditie van de lambiek en de sherry wordt samen gebracht. In dit opzicht is dit nieuwe bier echt vernieuwend. En dat is eigenlijk niet toevallig’, aldus Andy De Brouwer. ‘Er zijn heel wat gelijkenissen tussen de valleien van de Zenne en die van de Frontera. In beide regio’s heerst een soort microflora die het laten rijpen op houten vaten mogelijk maakt. In beide regio’s heeft men hier een eeuwenoude ambachtelijke traditie rond ontwikkeld. De Zenne y Frontera is de missing link tussen bier en wijn.”

In totaal werden door Armand 4.000 flessen Zenne y Frontera gemaakt, als experiment. Omdat het resultaat zo goed en verfijnd is, staat nu al vast dat het bier een vaste waarde zal worden in het 3 Fonteinen-gamma. Voorlopig is het bier enkel te degusteren in Restaurant Les Eleveurs te Halle, doch Andy kreeg al tal van vragen van collega-sommeliers om het ook in hun zaak te kunnen schenken. Het ziet er dus naar uit dat de Zenne y Frontera vooral een gastronomisch product wordt.

Zenne y Frontera

(Bron: Ingrid Depraetere, www.nieuwsblad.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *