10-11/09/2016: Dag van de Oude Geuze

De Lambikstoempers vzw en het Streekproducten Centrum Halle organiseren voor de 11de maal de …
Dag van de Oude Geuze 2016

Dag van de Oude Geuze

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 in het Streekproducten Centrum Halle

Vorig jaar vonden meer dan 650 geïnteresseerden, waaronder een groot aantal buitenlanders, de weg naar het Streekproductencentrum om de diverse smaak smaken van lambikbieren te (her)ontdekken!

Ook dit jaar zorgen wij voor een uitgebreide staalkaart van bieren van spontane gisting.
Bieren van volgende brouwerijen/stekerijen zullen te proeven zijn: Boon (Lembeek), Cantillon (Anderlecht), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Drie Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Rebecq) en Timmermans (Itterbeek).

Wij schenken enkel, dit tot groot jolijt van menig bierliefhebber, de échte Lambikbieren, namelijk deze waar nog 100% lambik wordt gebruikt om Oude Geuze & Oude Kriek te bekomen en waar gebruik wordt gemaakt van de gistcellen die te vinden zijn in de lucht van de Zennevallei. Wij zijn dan ook trots dat wij het volledige assortiment van de 12 nog resterende Lambikbrouwerijen en stekerijen uit de regio op één locatie kunnen aanbieden.

Lambik & Servais

Dit jaar krijgen de bezoekers ook weer de kans om een echte lambik, het basisbrouwsel van de geuze, te proeven. Wij voorzien een drietal lambikken, rechtstreeks aangevoerd uit de houten tonnen van de plaatselijke lambikbrouwers.

Naast de lambik schenken wij dus ook geuze, kriek, faro, frambozenbier … en één bier dat niet in het rijtje thuis hoort: ons eigen Servaisbier, het naar aanleiding van het Servaisjaar gebrouwen bier van hoge gisting, een festivalbier met een laag alcoholgehalte van 6,5% vol. Ook koffie en frisdranken zijn te verkrijgen.

Alle bieren worden verkocht in proefglazen van 15cl. Hierdoor moet het mogelijk zijn om verscheidene van deze bieren te degusteren.

De inkom tot de Dag van de Oude Geuze is GRATIS.

Lindemans bier

Primeurs & proevers

Zoals op voorgaande edities kan je op onze Dag van de Oude Geuze een aantal speciale bieren en primeurs proeven.
Voor ons traditioneel geworden “proefplankje” kozen we dit jaar om brouwerij Lindemans in de kijker te zetten. Dit proeverplankje werd speciaal ontworpen om de bezoeker in staat te stellen 5 glaasjes tegelijk te bestellen en zo een tocht te ondernemen door een boeiend smaaklandschap.

Gouden Lambikstoemper 2015

7de Gouden Lambikstoemper

De Lambikstoempers vzw wil de lambikbieren jaarlijks nog eens extra in de kijker zetten door de uitreiking van de Gouden Lambikstoemper.

De eerste Gouden Lambikstoemper ging in 2010 naar De Heeren van Liedekercke, de tweede naar Kaf’eko in Halle, de derde naar Boelekewis in Huizingen, de vierde naar De Zwaan in Dworp, de vijfde naar ’t Antwaerps Bierhuyske in Antwerpen en de zesde, uitzonderlijk, naar het Streekproducten Centrum in Halle.

Aan de hand van een ondertussen indrukwekkende lijst van horecazaken en een aantal criteria (die opgesteld zijn na vele uren besprekingen) en na anoniem plaatsbezoek aan de voorgestelde zaken zal De Lambikstoempers vzw op zondag 11 september 2016 om 15.00 uur voor de zevende maal zijn Gouden Lambikstoemper uitreiken aan de horecazaak die, in hun ogen, in 2016 het meeste aandacht besteed aan de lambikbieren.

De Gouden Lambikstoemper is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Leo Lintermans.

20 jaar Streekproducten Centrum

20 jaar Streekproducten Centrum

Dat we deze verjaardag niet zomaar kunnen laten voorbijgaan ligt voor de hand. En daarom komt er een streekproductenmarkt op de parking van de zaak.

Johny Sterck: “Ik heb vorig jaar, tijdens de uitreiking van de Gouden Lambikstoemper, een erkenning van De Lambikstoempers voor de inzet en de promotie aan een handelszaak dat zich inzet voor de promotie van de lambikbieren, de belofte gemaakt om een streekproductenmarkt te organiseren met lokale producenten zoals Bevers Kaashoeve, Ground Control, Belgoo Beer, Pajottenlander, Brouwerij Boon, Charcuterie Roosdaal, Confiserie Pacaline, Hof ter Vrijlegem.”

Ook de Halse radio Victoria (105.2 FM) speelt in op de verjaardag van het Streekproducten Centrum met een themaweekend rond streekproducten. Op zaterdag en zondag zorgt Victoria voor speciale live-uitzendingen met interviews en optredens. Het wordt smakelijke radio met volop aandacht voor verkopers en producenten van lekkernijen uit de Zennevallei en het Pajottenland. En natuurlijk valt er ook wat te winnen!

Affiche 20 jaar Streekproducten Centrum

In de hoop u op deze activiteit te mogen ontmoeten,
Met vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns
voorzitter De Lambikstoempers vzw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *