21/01/2017: Bezoek steenbakkerijmuseum EMABB + brouwerij De Klem

De Lambikstoempers vzw organiseert een bezoek aan …

Brouwerij De Klem

Steenbakkerijmuseum EMABB + brouwerij De Klem

Wie Rupelstreek zegt, denkt aan een maanlandschap van naast elkaar liggende kleiputten met ruïnes van verlaten steenbakkerijen en desolate woonkernen. Een gids brengt ons tijdens een rondgang in het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen het verhaal van leven, wonen en werken in de Rupelstreek vroeger en nu met als rode draad: de baksteennijverheid.

Afspraak om 12u45 aan het Bezoekerscentrum Rupelstreek, Noeveren 67 te 2850 Boom

Daar een aanzienlijk deel van het bezoek op en rond de steenbakkerij gebeurt vragen wij u om, naargelang de weersomstandigheden, aangepast schoeisel en aangepaste kledij te voorzien.

Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen

Vandaar trekken we dan naar …

Brouwerij De Klem

Gepassioneerd door bier, is Olivier Op De Beeck, zowel privé als professioneel, steeds op zoek gegaan naar het hoe en waarom bij verschillende brouwers/brouwerijen in binnen- en buitenland. In 2012 nam hij dan ook de eerste maal de roerstok zelf in handen en creëerde zo zijn eerste biertjes.

Hellegat bier

Toen hij in 2014 trouwde kon het ook niet anders dan dat het bier-aanbod voor een groot deel uit eigen brouwsels bestond, wat bij kenners en niet-kenners enorm goed in de smaak viel. En toen is het dromen begonnen… “wat als ik die passie voor het pure, ambachtelijke brouwen van bier nu eens zou gaan delen voor en samen met bierliefhebbers”.

In 2016 is het zover: Brouwerij De Klem (Galileilaan 90/1 – Kapitel 5 – te 2845 Niel) brengt haar eerste bier Hellegat Blond op de markt, vestigt zich in Niel en zet zijn deuren open om De Lambikstoempers in te wijden in het reilen en zeilen van de dorpsbrouwerij… uiteraard met de nodige deputaties!

Inschrijven

Deelname kost 10 euro (voor Lambikstoempers), 12 euro (voor Zythosleden) en 15 euro (voor anderen), voor het bezoek aan het museum + aan brouwerij De Klem.

Stuur een mail naar proeverij@lambikstoempers.be met vermelding van: je naam + het aantal deelnemende personen + vermelding ‘Kleiput’.

U zal dan via mail verdere richtlijnen krijgen betreffende uw inschrijving.

In de hoop U op deze activiteit te mogen ontmoeten,
vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns,
Voorzitter De Lambikstoempers VZW.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Foto’s: Winterwandeling 2016

Traditiegetrouw sluiten De Lambikstoempers hun werkjaar af met een wandeling door het prachtige glooiende landschap van het Pajottenland. Dit jaar met vertrek- en eindpunt: de kerk van Lieferinge.

Onderweg stopten we natuurlijk ook voor een fris biertje, een hotdog, een fris biertje, een “Swalleke”, een jenevertje … 😉

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

6de HORAL Lambic Award gaat naar Dominiek Geers

Op maandag 12 december 2016 heeft de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) voor de 6de keer de Lambic Award uitgereikt, een onderscheiding die wordt toegekend aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt
 op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambikbieren én de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek.

HORAL Lambic Award 2016

Winnaar dit jaar werd de 51-jarige Dominiek Geers, zaakvoerder van Dranken Geers uit Oostakker, waar alle bestaande geuzeproducenten uit het Pajottenland en de Zennevallei continu vertegenwoordigd zijn.

Lambik ambassadeur

“De leden van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren weten de inzet van de familie Geers inzake de promotie en verkoop van traditionele lambikbieren, en onze ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder, ten zeerste te appreciëren”, aldus HORAL-voorzitter Frank Boon in bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ te Alsemberg, waar de plechtigheid plaats vond.

“In dit opzicht is Dominiek een voorbeeld voor de bierdetailhandel. Wij konden ons dit jaar geen betere lambik-ambassadeur voorstellen. Dat is dan ook de reden waarom de leden van de Hoge Raad dit jaar unaniem de Lambic Award aan Dominiek hebben toegekend.”

HORAL Lambic Award 2016

Vorige winnaars

Dominiek Geers mag terecht fier zijn op deze bekroning, die de voorbije jaren ook al te beurt viel aan Edgar Winderickx (wijlen lambikbrouwer), Hugo Casaer (gewezen burgemeester van Beersel), Tim Webb (Brits bierauteur), Stene Isacsson (uitbater van bierrestaurant Akkurat in Stockholm) én Daisy Claeys (uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge).

Dranken Geers

De familie Geers is toe aan de zesde generatie in de bierwereld, eerst als brouwer (tot halfweg de Tweede Wereldoorlog), nadien als bottelaar en (na de oorlog) als bierhandel voor de eigen cafés. Vanaf 1960 begon Hubert Geers, de vader van Dominiek, ook met de distributie aan een ruimer publiek en leveringen in het Gentse.

Dranken Geers

Vanaf 1980 werd het aanbod van Dranken Geers flink uitgebreid en werd ook steeds meer aandacht besteed aan speciaalbieren. De groeiende belangstelling van een jong cliënteel voor Oude Geuze en Oude Kriek doet Dominiek tenslotte besluiten om vanaf de eeuwwisseling zijn gamma nog te verbreden met het volledige aanbod van lambikbieren. Bijgestaan door zijn echtgenote Vera en kinderen Bert & Leen, weet Dominiek zijn bedrijf uit te breiden tot quasi heel Vlaanderen en Brussel. In 2010 start hij zelfs een exportafdeling op.

Wie het allemaal zélf eens met eigen ogen wil bekijken, kan terecht in de Ledergemstraat 7 te 9041 Oostakker. Meer info & openingsuren: www.drankengeers.be

Foto’s: HDD / HORAL / Beertourism.com – Bron: HORAL

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page