04/06/2016: Brugge-dag

De Lambikstoempers vzw organiseert een …

Brugge

Brugge-dag op zaterdag 4 juni 2016

Afspraak om 9u45 aan de inkom van Bryggja Brewery, Moerkerkebrug 3 te 8340 Moerkerke.

Op het programma:

1. Bezoek aan de artisanale microbrouwerij Bryggja Brewery

Het begon als een hobby. In 2012 besloten vier brouwvrienden om met hun tripel mee te doen aan de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van meer dan 90 bieren werd hun Bryggja door een professionele jury (waarin ook ondertekende zetelde) verkozen tot het beste hobbybier van België. Het begin van een groot avontuur! Ondertussen vonden ze een pand in Moerkerke en in het voorjaar van 2015 werd de brouwinstallatie geplaatst. Tijd om eens langs te gaan …

Bryggja Brewery

Bryggja voorziet een rondleiding van +/- 2 uur, inclusief drie proevers!
Daarna trekken we naar het centrum van Brugge (+/- 20 min. rijden).

Parkeertip in Brugge: de grote parking aan de voorkant van het station, niet al te duur en gratis bus van en naar het centrum met je parkingticket. Er zijn ook parkings dichter bij de volgende activiteit maar die zijn vrij prijzig!

2. Maaltijd in brasserie Bourgogne des Flandres

Belgische klassiekers en het mooiste terras van Brugge (zoals ze zelf beweren). Het adres: Kartuizerinnenstraat 6 te 8000 Brugge.

Bourgogne des Flandres

3. Bezoek aan de brouwerij Bourgogne des Flandres

De rondleiding start om 14u30, in de Kartuizerinnenstraat 6 te 8000 Brugge.

We vallen binnen midden in het brouwproces. Waarschijnlijk zijn ze op dat moment aan het filteren. Brouwer Thomas Vandelanotte leidt ons rond door de installatie, vertelt ons over het brouwproces en laat ons proeven van lambiek, bier ter plaatse gebrouwen en blend Bourgogne des Flandres. En voor De Lambikstoempers zet hij nog een extraatje klaar!

Voor diegene die achteraf graag nog eens iets anders proeven, trekken we nog naar …

Brugs Beertje

4. ’t Brugs Beertje

Een aangenaam en sfeervol biercafé in het centrum van Brugge met 300 verschillende Belgische bieren. Daisy Claeys, uitbaatster van het café, ontving eind vorig jaar de Lambic Award 2015. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt
 op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Het adres: Kemelstraat 5 te 8000 Brugge.

Brugge map

Inschrijven

Inschrijvingen verplicht via proeverij@lambikstoempers.be, met vermelding van het aantal personen!
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt!

Deelname: 22 euro voor Lambikstoempers, 25 euro voor Zythosleden en 28 euro voor anderen (De deelnameprijs geldt voor de twee brouwerij-rondleidingen en de aangeboden proevers, niet voor de lunch of de degutaties bij ’t Brugs Beertje).

In de hoop U op deze activiteit te mogen ontmoeten,
vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns,
Voorzitter De Lambikstoempers VZW

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

5de keer op rij goud voor Brouwerij Boon

Frank en Jos Boon klinken

Ze mogen terecht fier zijn in Lembeek, want nooit eerder won iemand 5 keer op rij goud op de World Beer Cup, de belangrijkste biercompetitie ter wereld die om de 2 jaar wordt georganiseerd door de American Brewers Association.

Alle bieren worden steevast ‘blind’ geproefd, waardoor de 253 juryleden uit 31 landen pas tijdens de slotceremonie te horen kregen welke bieren gewonnen hadden. En in de categorie ‘Belgian-Style Sour Ale’ werd het goud dus binnengehaald door Oude Geuze Boon Black Label. Zilver ging trouwens naar Oude Kriek Cuvée René van brouwerij Lindemans (Vlezenbeek), terwijl brons voor Red Angel van Wicked Weed (Asheville, USA) was.

5x goud

Maar liefst 6.596 bieren van 1.907 verschillende brouwerijen uit 55 landen namen deel aan de World Beer Cup 2016. En brouwerij Boon zorgde dit jaar voor een nooit eerder geziene prestatie door als enige ter wereld achtereenvolgens 5 keer goud weg te kapen.

 • In 2008 met Oude Geuze Boon
 • In 2010 met Oude Geuze Mariage Parfait
 • In 2012 met Oude Geuze Boon
 • In 2014 met Oude Kriek Boon
 • In 2016 met Oude Geuze Black Label

“De concurrentie is bikkelhard geworden”, gaf een fiere Frank Boon commentaar. “In vergelijking met 1996 is het aantal deelnemende bieren meer dan vertienvoudigd. Van de bijna 6.600 bieren die aan de World Beer Cup 2016 deelnamen, waren er 91 uit België afkomstig. Drie Belgische bieren sleepten een medaille in de wacht, waaronder onze Oude Geuze Black Label.”

> Boon Black Label geproefd

Jos en Frank Boon

Nieuw: Oude Geuze Boon Vat 79

Zij die er bij waren op onze proeverij van Boon bieren op 8 mei 2015 konden er al een eerste keer van proeven. Een jaar later, sinds eind april 2016, werd de Boon Oude Geuze Vat 79 Mono Blend ook op het grote publiek losgelaten.

Deze bestaat voor 90% uit lambiek van foeder nr. 79 – de oudste van de brouwerij, in 1883 gebouwd – en voor 10% uit jonge Lambiek. De lambiek van Vat 79 heeft gedurende meer dan 3 jaar op de foeder gerijpt. Na botteling én na meer dan één jaar verdere rijping op de fles is deze Vat 79 Mono Blend nu klaar om gedronken te worden.

Met een vergistingsgraad van 93% is deze Oude Geuze niet heel droog, maar ondersteund door 9% vol. alc. eerder ‘massief’ te noemen. Deze unieke botteling, gebrouwen op 19 en 20 oktober 2011 en gebotteld op 17 december 2014, is slechts beperkt voorradig, oa. in het Streekproductencentrum (Postweg 3A te 1500 Halle).

> Boon Oude Geuze Vat 79 geproefd

Boon Oude Geuze Vat 79

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

25/06/2016: Brussels Beer Day met ABC

Onze collega’s van ABC – het Antwerps BierCollege – organiseren een …

Brussel

Brussels Beer Day

En wij zijn ook uitgenodigd!
Onder het motto ‘1 event, 2 bierverenigingen en 3 brouwerijen = 1 groot feest!‘ 🙂

Wanneer?

Op zaterdag 25 juni 2016.

 • Samenkomst 1: Antwerpen Centraal Station, de trein van 9u40 op spoor 4 (IC trein naar Binche) – Er zal iemand met een fluo vestje staan! Aankomst in Brussel-Zuid is 10u32.
 • Samenkomst 2: Brasserie Cantillon (Gheudestraat 56 te 1070 Anderlecht) om 10u45.

Planning

 • 11u00: rondleiding met proeverij in Brasserie Cantillon
 • 12u00-12u30: wandeling richting de Marollen
 • 13u00-13u30: bezoek aan Brouwerij En Stoemelings met proeverij van hun bieren
 • 14u00-14u30: wandeling richting Brussel Centrum
 • 15u00: bezoek aan Brussels Beer Project met bijhorende proeverij
 • 17u00: einde activiteit, doch mogelijkheid om nog even langs BrewDog Brussels te passeren. (Zij die op dat moment naar huis willen, zijn daarin natuurlijk vrij.)

Brussels Beer Day

Inschrijven?

Uitsluitend mogelijk via de website www.antwerpsbiercollege.be — Lambikstoempers leden dienen de letters ‘LS’ voor hun naam te typen!
LET OP: Het aantal plaatsen is beperkt! Max. inschijvingen = 30 personen.

Kostprijs?

 • ABC/Lambikstoempers/Zythos-leden= 10 euro
 • Niet-leden = 15 euro

Antwerps BierCollege

Goed om weten

 • Breng een eigen lunchpakket mee!
 • Indien u met de trein komt: gelieve op voorhand reeds uw treinticket zelf aan te kopen.
 • De verplaatsing tussen de brouwerijen zullen te voet gebeuren. Zorg dus voor aangepast schoeisel. Lang leve de lichaamsbeweging !  🙂

Tot dan!

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page