Spontane biernieuwtjes uit het Pajottenland

De lente is officieel in het land, de temperaturen stijgen en onze lambikbrouwers en -stekers … blijven op volle toeren draaien! Want ja, er beweegt wat in ons Pajottenland. Lees maar.

Nieuw bij Oud Beersel

Gert Christiaens van stekerij Oud Beersel (Beersel) stelde zopas 2 nieuwe bieren voor. Oude Geuze Barrel Selection Oude Pijpen 2017 is een blend van lambikken, gemiddeld 20 maanden oud en gerijpt op de beste oude pijpen (650 liter) van de stekerij, die intussen 60 tot 120 jaar oud zijn. Anderzijds kan je voortaan ook zijn Bersalis Sourblend Grand Cru ontdekken, een blend van de gekende Bersalis Tripel met een batch zeer expressieve & fruitige lambik. Mmm … klinkt alvast veelbelovend!

Oud Beersel nieuws maart 2018

BTW: Nog eens proficiat met je 4 gewonnen Barcelona Beer Challenge 2018 Awards, Gert! 😉

Boon Belgian Family Brewer

De familie Boon van hun kant is deze maand officieel toegetreden tot de Belgian Family Brewers-organisatie. Dat authenticiteitslabel zal je voortaan dus op alle flessen van Brouwerij Boon (Lembeek) kunnen zien pronken.

Boon Belgian Family Brewers

Gueuzerie Tilquin in beweging

Dat steker Pierre Tilquin goed bezig is, moeten we je ongetwijfeld niet vertellen. Bij hem in Rebecq werd zopas een nieuwe GAI-bottellijn geïnstalleerd – tot nu had hij er eentje in bruikleen, deze is nu helemaal van hem – goed voor 1.800 flessen van 75 cl per uur, oftewel 2.300 flessen van 37,5 cl per uur! Op 1 dag tijd kan hij er voortaan dus een batch van 3.800 liter doorjagen.

En zijn lambikken – in onderstaande geval van Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) – die gisten intussen spontaan verder. 😉

Spontane bedrijvigheid bij Lambiek Fabriek & Belgoo

Een zelfde beeld zagen we deze maand ook al bij de mannen van Lambiek Fabriek (Ruisbroek), waar de nieuwe lading vers gebrouwen lambik intussen stevig aan het gisten is. Kortom: nieuwe Brett-Elle in de maak!

En ook Belgoo-brouwer Jo Van Aert maakte begin deze maand – toen het nog stevig koud was – een nieuwe batch Belgoo Bikske (lambik), in samenwerking met Jozef van Bossstraeten van Lambiek Fabriek in hun gedeelde koelschip te Sint-Pieters-Leeuw. Goed bezig, mannen!

3 Fonteinen bespeelt het lot

In de Lambik-O-Droom (Lot) van Brouwerij 3 Fonteinen ten slotte werden begin deze maand een reeks Oloroso en Amontillado sherryvaten gevuld met jonge 3 Fonteinen lambik. Die mogen nu hun ding gaan doen.

Armand Debelder & Michaël Blancquaert doen weliswaar ook graag eens zot. En daar kan je op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2018 het resultaat van gaan proeven! Dan ontkurken ze in de Lambik-O-Droom immers hun “Bespelingen van het lot”, een reeks van experimentele brouwsels, vatrijpingen, fruitmaceraties en/of assemblages met een beperkte oplage. Allen daarheen!

3 Fonteinen bespelingen van het lot

Voor meer (bier)nieuws hou je best onze Facebook– en/of Twitter-pagina in de gaten! Santé. 😉

14/04/2018: Brouwerij- & distilleerderijbezoek Craywinckelhof

De Lambikstoempers vzw organiseert een …

Craywinckelhof

Brouwerij- & distilleerderijbezoek Craywinckelhof

Craywinckelhof, een prachtig gerestaureerde en authentieke vierkantshoeve, is een moderne micro-brouwerij met tal van mogelijkheden. In de brouwerij brouwen ze niet alleen hun eigen straffe Hagelander, KraaiKe, maar brouwen ze ook nog tal van andere bieren in opdracht van derden.

Maar … bij het in ere herstellen van de oude brouwerij zijn ze nog een paar stappen verder gegaan. In de brouwerij is een ‘state-of-the-art’ distilleerderij geïntegreerd, waarmee ze hun eigen jenevers, eau-de-vie’s, gin én whisky distilleren.

Omdat ze bij Craywinckelhof graag hun ambacht ten toon stellen en hun producten laten proeven organiseren ze voor De Lambikstoempers een uitzonderlijk bezoek aan de brouwerij-distilleerderij.

Afspraak op zaterdag 14 april 2018 om 13u45 aan de brouwerij, Staatsbaan 263 te 3210 Lubbeek

De rondleiding gebeurt door brouwmeester Luc Pauwels. Luc docent bierbrouwen en distilleren aan het CVO COOVI te Anderlecht, waar hij (toekomstige) microbrouwers de stiel van het brouwen zowel praktisch als theoretisch leert. Al bijna 30 jaar is hij dagelijks bezig met bier maken en proeven.

In brouwerij Craywinckelhof helpt Luc, zaakvoerder Louis Schrevens, een oud-cursist van hem, bij het creëren en uitwerken van nieuwe recepten voor derden en stellen ze hun eigen recepten op punt.

Luc Pauwels

Uiteraard proeven we ook een aantal creaties! Waarschijnlijk wederom dus een leuke en interessante activiteit …

Inschrijven

De deelnameprijs voor het bezoek bedraagt 12 euro (voor Lambikstoempers), 15 euro (voor Zythosleden) en 20 euro (voor anderen).

Stuur vóór maandag 9 april een e-mail naar proeverij@lambikstoempers.be met:

  • je naam
  • het aantal deelnemende personen
  • de vermelding ‘KRAAIKE’

Je zal dan via e-mail verdere richtlijnen krijgen betreffende je inschrijving.

Ontdek ons event ook op Facebook

Facebook QR Craywinckelhof bezoek

In de hoop U op deze activiteit te mogen ontmoeten,
vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns,
Voorzitter De Lambikstoempers VZW

Foto’s: Proeverij Bier en Chocolade

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseerden we een modernistische multizintuigelijke smaakbeleving met Sven & Tinne van Where Beer Meets Chocolate en Werner Callebaut van Bierolade.

Zowel voor de deelnemers als voor de organisatoren werd het een diepgaande beproeving op de smaakpapillen en een onderzoek naar de ideale combinaties van aangeboden bieren en bijpassende chocoladeparels. En ja, dat waren er heel wat … 😉

Generated by Facebook Photo Fetcher 2