Onze voorzitter tot Ere-Ridder geslagen

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Trouw aan hun traditie vieren de Belgische brouwers ieder jaar het Feest van Koning Gambrinus. Het is op deze dag, 24 maart 2017 in de prachtige locatie van de abdij Notre-Dame van Orval, dat De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers met het nodige ceremonieel eigen aan de Ridderschap overging tot het aanstellen van Hallenaar Johan “Wanne” Madalijns tot Ere-Ridder omdat hij het brouwersberoep uitmuntende diensten heeft bewezen en optreed als bierambassadeur. Het is een eretitel waar hij bijzonder trots op is.

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Wanne wie?

Bier is Wanne zijn passie, als voorzitter van de Bierproeversvereniging De Lambikstoempers vzw, lid van de Raad van Bestuur van Horal (Hoge Raad Ambachtelijke Lambikbieren), lid van de Raad van Beheer van Brussels Beer Capital vzw, afgestudeerd als Technicus Fermentatietechnieken Bier in het CVO Elishout (Anderlecht), Ambassadeur van Brouwerij Lindemans en het bier Cornet, DuvelTripelHop-Ambassadeur 2010, amateurbrouwer en jurylid/voorproever bij verschillende brouwwedstrijden …

Opvallend feit is ook dat hij, samen met De Lambikstoempers vzw, in 2010 de brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk uitdaagde om het, tot dan toe, eenmalige brouwsel Duvel Tripel Hop terug op de markt te brengen. Na een weddenschap op een bierkaartje stemden meer dan 17.000 mensen positief en besloot de brouwerij het bier jaarlijks tijdelijk op de markt te brengen en vanaf dit jaar zelfs op te nemen in hun vast aanbod.

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Wanne trekt met regelmaat ook het Vlaamse landschap in om lezingen of proeverijen te leiden en zo het Belgische gerstenat te promoten.

Ondertussen ontpopte hij zich tot bierjournalist, is reeds jarenlang lid van de redactieraad van De Zytholoog (Het Tijdschrift voor de Belgische Biercultuur) en de Halse Persclub. Hij schrijft daarbuiten met regelmaat voor verschillende media zoals Beertourism en Beer&Food.

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Nog nieuwe Ere-ridders

Samen met hem zijn ook Minister Willy Borsus (Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie) en Sylvie Théodore, burgemeester van Florenville (Orval) ere-ridder geworden.

In deze selecte club vervoegt Wanne onder meer de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, Brussels voormalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans, de Britse televisiekok Jamie Oliver, Vicepremier Alexander De Croo, Vlaams Minister Ben Weyts …

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

De Ridderschap

De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers is de rechtstreekse afstammeling van de eeuwenoude brouwersgilde en werd gesticht in 1946. Vandaag vertegenwoordigt zij de tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht, door de eeuwen heen.

De Ridderschap zorgde er begin jaren ’50 voor dat de beroepsvereniging voor het brouwwezen opnieuw haar thuis in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel kon betrekken en voorzag ook de creatie van een biermuseum in de gotische kelders van het statige herenhuis.

Wanne Ere-ridder van De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Dikke proficiat, ridder Wanne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *