Proeverij België-Nederland gewonnen door …

België vs. Nederland

Op vrijdag 8 december 2017 speelden De Lambikstoempers een interland … bierproeven. 🙂

Binnen een bepaalde bierstijl proefden zij telkens blind een Belgisch en een Nederlands bier naast elkaar, dus zonder te weten of het een Belg dan wel een Nederlander betrof, louter aangeduid met het cijfer 1 en 2, telkens in een verschillende volgorde geschonken.

Proeverij België-Nederland

In totaal waren er 5 verschillende bierstijlen:

  1. Pale ale
  2. Tripel
  3. IPA
  4. Bock
  5. Stout

Per bierstijl was door organisator Kristof Verhasselt getracht om twee zo gelijkend mogelijke bieren naast elkaar te zetten: eenzelfde hop gebruikt (pale ale), een gemout (tripel) of harsig (IPA) karakter, een sterke koffiesmaak (bock/stout). Dit om zo objectief mogelijk te kunnen oordelen welk bier van de twee – binnen eenzelfde smaakbeleving – uiteindelijk het lekkerst werd bevonden.

De geproefde bieren

BELGIË NEDERLAND
Pale Ale Janimal (Vrijstaat Vanmol / Eutropius) 3,3% Hop & Liefde (De Molen) 4,8%
Tripel Waterloo Triple Blond 7 (Brasserie de Waterloo / John Martin) 8,0% Tricky Tripel (Gebrouwen door Vrouwen / Lindeboom) 7,8%
 IPA Delta IPA (Brussels Beer Project / Anders!) 6,5% Mooie Nel IPA (Jopen) 6,5%
 Bock Four Aces Herfstbock (Het Nest) 7,0% La Trappe Bockbier (Koningshoeven) 7,0%
 Stout Café Noir (Keun) 10,0% Espresso Stout (Emelisse) 9,5%

In totaal waren er 18 Lambikstoempers aanwezig om te proeven – waaronder ook Frank Boon en zijn zoon Karel! – en waren de reacties lovend. De meeste bieren – Nederlander of Belg – vielen in de smaak, doch uiteindelijk moest er binnen elke categorie toch gestemd worden op een favoriet.

Line-up proeverij België-Nederland

En de winnaar werd …?

Binnen de verschillende categorieën werden de volgende standen genoteerd en vielen volgende bieren dus het meest in de smaak …

  1. Pale Ale: Hop & Liefde (11 stemmen) vs. Janimal (7 stemmen)
  2. Tripel: Tricky Tripel (12 stemmen) vs. Waterloo Triple Blond 7 (6 stemmen)
  3. IPA: Delta IPA (16 stemmen) vs. Mooie Nel IPA (2 stemmen)
  4. Bock: La Trappe Bockbier (15 stemmen) vs. Four Aces Herfstbock (3 stemmen)
  5. Stout: Keun Café Noir (9 stemmen) vs. Espresso Stout (9 stemmen)

Nederland won dus in de categorieën ‘pale ale’, ‘tripel’ én ‘bock’, terwijl België slechts de ‘IPA’-ronde kon winnen. De meningen bij de ‘stout’ waren mooi gelijk verdeeld.

En ook in de algemene eindstand (alle stemmen bij elkaar geteld) was Nederland de winnaar, met in totaal 49 stemmen tegen 41 stemmen voor België. Oranje boven, dus!

Winnaars proeverij België-Nederland

Doel van de proeverij

Met bovenvermelde uitslag werd het oorspronkelijke doel van de proeverij meteen gehaald, met name: mensen onbevooroordeeld van Nederlandse bieren laten proeven om aan te tonen dat onze Noorderburen op dat vlak ook goed bezig zijn.

Deze uitslag werd weliswaar niet in de hand gewerkt, zoals de aanwezigen tijdens het proeven en achteraf bevestigden: alle bieren werden binnen eenzelfde type en smaak zo objectief mogelijk gekozen. Maar misschien nog het allerbelangrijkste van allemaal: het werd een zeer plezante, interessante én lekkere proeverij. 😉

> Bekijk hier de foto’s van de proeverij

Proeverij België-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *