24-25/11/2018: Dag van de Oude Geuze 2018

De Lambikstoempers vzw en het Streekproducten Centrum Halle nodigen u uit op hun 13de …

De Lambikstoempers & Streekproducten Centrum

Dag van de Oude Geuze

op zaterdag 24 en zondag 25 november 2018 in het Streekproducten Centrum Halle.

Het is reeds voor de 13de maal dat De Lambikstoempers vzw en het Streekproducten Centrum de handen in mekaar slaan. Het is stilaan een traditie geworden om op het einde van het jaar een proeverij te organiseren met Streekproducten.

Dit jaar hebben ze in het Streekproducten Centrum 2 producenten die maar al te graag hun product(en) laten proeven:

  • Viridis Vallis – Kris Van Damme: Brouwerij Viridis Vallis uit Hoeilaart maakt lekkere, frisse streekbieren met elk hun karakter.
  • Magic World – Dimitri of Gimberman, laat je genieten van zijn verrassende, frisse drank, Gimber.

Uiteraard zullen de producten die in het huis worden geproduceerd, ook geproefd kunnen worden.

Kom zeker langs en laat je smaakpapillen je meevoeren naar overheerlijke producten uit eigen streek! Ontdek tevens de nieuwe artikelen die aan het assortiment van Streekproducten Centrum toegevoegd werden. Doe tijdens deze dagen de nodige ideeën op om met de eindejaarsperiode te schitteren met een overheerlijke mand, boordevol lekkere streekproducten.

13de Dag van de Oude Geuze

Deze dertiende editie vind plaats op zaterdag 24 en zondag 25 november 2018, in het bovenzaaltje van het Streekproducten Centrum, Poststraat 3A te 1500 Halle. Zaterdag van 10u tot 18u en zondag van 14u tot 18u.

Vorig jaar vonden meer dan 650 geïnteresseerden, waaronder een groot aantal buitenlanders, de weg naar het Streekproducten Centrum om de diverse smaken van lambikbieren te (her)ontdekken!

Ook dit jaar zorgen wij voor een uitgebreide staalkaart van bieren van spontane gisting. Bieren van volgende brouwerijen / stekerijen zullen te proeven zijn: Boon (Lembeek), Cantillon (Anderlecht), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Drie Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lambiek Fabriek (Ruisbroek), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Rebecq) en Timmermans (Itterbeek).

Lambikstoempers Dag van de Oude Geuze

Wij schenken enkel, dit tot groot jolijt van menig bierliefhebber, de echte Lambikbieren. Namelijk deze waar nog 100 % lambik wordt gebruikt om OUDE GEUZE & OUDE KRIEK te bekomen en waar gebruik wordt gemaakt van de gistcellen die te vinden zijn in de lucht van de Zennevallei. Wij zijn dan ook trots dat wij het volledige assortiment van de nog resterende Lambikbrouwerijen en -stekerijen uit de regio op één locatie kunnen aanbieden.

Dit jaar krijgen de bezoekers ook weer de kans om een echte lambik, het basisbrouwsel van de geuze, te proeven. Wij voorzien een drietal lambikken, rechtstreeks aangevoerd uit de houten tonnen van de plaatselijke lambikbrouwers.

Lambikstoempers Dag van de Oude Geuze

Naast de lambik schenken wij dus ook geuze, kriek, faro, frambozenbier … én een bier dat niet in het rijtje thuis hoort: ons eigen Servaisbier, het naar aanleiding van het Servaisjaar gebrouwen bier van hoge gisting, een festivalbier met een laag alcoholgehalte van 6,5% vol. Ook koffie en frisdranken zijn te verkrijgen.

Alle bieren worden verkocht in proefglazen van 15 cl. Hierdoor moet het mogelijk zijn om verscheidene van deze bieren te degusteren.

En ja, de inkom tot de Dag van de Geuze is GRATIS. 🙂

Primeurs & proevers

Zoals op voorgaande edities kan je op de Dag van de Oude Geuze een aantal speciale bieren en primeurs proeven. Zo kan je onder meer proeven van de Fontan-Elle (Lambiek Fabriek), Cuvée Lambikstoemper 2014, Boon Black Label 1st, 2nd én 3rd Edition, HORAL Megablend 2013 & 2017, Oude Groseille Rouge (Tilquin), BlossomGueuze (Lindemans), Boon/Mikkeller Oude Geuze Vermouth

Lambikstoempers proefplankje

Voor ons traditioneel geworden proefplankje kozen we dit jaar om de lambikreeks van Oud Beersel in de kijker te zetten. Zo serveren we met plezier lambik van 18 maand, 2 en 3 jaar, faro (niet zoet) en rabarberlambik op ons plankje. Dit proeverplankje werd speciaal ontworpen om de bezoeker in staat te stellen 5 glaasjes tegelijk te bestellen en zo een tocht te ondernemen door een boeiend smaaklandschap.

Uitreiking Gouden Lambikstoempers 2018

De Lambikstoempers vzw wil de lambikbieren jaarlijks nog eens extra in de kijker zetten door de uitreiking van De Gouden Lambikstoemper.

De eerste Gouden Lambikstoemper ging in 2010 naar De Heeren van Liedekercke (Denderleeuw), de tweede naar Kaf’eko (Halle), de derde naar Boelekewis (Huizingen), de vierde naar De Zwaan (Dworp), de vijfde naar ’t Antwaerps Bierhuyske (Antwerpen), de zesde, uitzonderlijk, naar het Streekproducten Centrum (Halle), de zevende naar ’t Parlement (Halle) en vorig jaar mochten de uitbaters van Foeders (Amsterdam) hun Gouden Lambikstoemper komen afhalen.

Foeders wint de Gouden Lambikstoemper 2017

Aan de hand van een ondertussen indrukwekkende lijst van horecazaken en een aantal criteria (die opgesteld zijn na vele uren besprekingen) en na anoniem plaatsbezoek aan de voorgestelde zaken zal De Lambikstoempers vzw op zondag 25 november 2018 om 15.00 uur voor de negende maal zijn Gouden Lambikstoemper uitreiken aan de horecazaak die, in hun ogen, in 2018 het meeste aandacht besteedde aan de lambikbieren.

De Gouden Lambikstoemper 2018 is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Ludo Buggenhout.

Iedereen kan het hele jaar door trouwens horecazaken voorstellen via onze website. Zo bepaal jij misschien wel de winnaar van volgend jaar. Zeker doen!

In tussentijd verwachten we je dus op zaterdag 24 (van 10u tot 18u) en zondag 25 (van 14u tot 18u) november 2018, in het bovenzaaltje van het Streekproducten Centrum, Poststraat 3A te 1500 Halle. Tot dan!

Dag van de Oude Geuze 2018 flyer

Ontdek ons event ook op Facebook

QR Dag van de Oude Geuze 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *