Over ons

Het ontstaan van De Lambikstoempers vzw

Bierproeversvereniging De Lambikstoempers is in het jaar ’99 van de vorige eeuw opgericht door een stel bierliefhebbers uit de streek van Halle in het Pajottenland. Op nationaal vlak bestond toen wel de (inmiddels ter ziele gegane) vzw Objectieve Bierproevers (OBP), die, naast haar rechtstreekse leden, lokale verenigingen verenigde.

In het hartje Pajottenland was er echter geen regionale bierproeversvereniging actief. De Lambikstoempers vullen deze leegte op.

De Lambikstoempers groepsfoto

De doelstellingen van De Lambikstoempers vzw

De Lambikstoempers zijn momenteel een lokale vereniging van de nieuwe nationale bierproeversvereniging Zythos vzw. Wij nemen ook in de eerste plaats de doelstellingen van Zythos over. In officiële bewoordingen wil dit zeggen: Het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur door:

 • het organiseren en/of stimuleren van projecten, van allerlei aard, die het kenbaar maken van de Belgische bieren en hun smaken bevorderen.
 • het aanklagen van onregelmatigheden ten overstaan van de consument.
 • het streven naar erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie.

Met andere woorden: Aan de hand van proeverijen, thema-avonden, brouwerijbezoeken, uitstappen en alles wat maar enigszins met bier te maken heeft, pogen wij op een losse en aangename, maar vooral objectieve manier wat nader in te gaan op de diverse aspecten van het bier. Het spreekt vanzelf dat we, gezien onze regio, speciale aandacht besteden aan de lambikbieren (Oude Geuze, Oude Kriek, Faro …) zonder hierbij andere biersoorten en -stijlen uit te sluiten.

Vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer ons!

4 comments on “Over ons

 1. ik heb een bak bier gekregen met grote flessen gueuze gebrouwen met op het stopsel de vermelding 1975
  De eerste fles is prachtig van smaak maar de kurk brak middendoor met alleen de letters …nneke nog leesbaar.
  Op elke fles is nog het overblijfsel van een pluim te zien
  Weten jullie hier meer over?
  Grt.
  Bart
  Café de gouden leeuw Maldegem
  0475/391195.

 2. Beste,

  Voor een rondleiding wil ik een lambiekstoemper kopen.
  Ik vind dat nergens.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Ik woon in Strombeek

  beste groeten,

  Hendrik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *